Duży popyt na tłuszcze i podroby
W tym tygodniu półtusze kl. R oferowano po 4,8 – 5,2 zł za kg. Mniej niż przed tygodniem zakłady przetwórnie płaciły też za najlepsze mięso, jak szynka czy schab.
Tak rynek reaguje na stosunkowo dużą podaż i mały jak na tę porę roku popyt. Choć jest coraz taniej, nie zachęca to do zwiększonych zakupów. Utrzymuje się natomiast spore zapotrzebowania na tłuszcze i podroby. Surowce te kupowane są zarówno przez krajowe masarnie, jak i na eksport. W rezultacie ceny powoli rosną. Analitycy przewidują, że po otwarciu dla polskiego mięsa granicy z Ukrainą notowania jeszcze pójdą w górę.
Zmniejszyła się sprzedaż drobiu i spadają jego ceny. Kurczaki wystawiano w tym tygodniu po 3,5 – 3,8 zł za kg.
Tak rynek reaguje na stosunkowo dużą podaż i mały jak na tę porę roku popyt. Choć jest coraz taniej, nie zachęca to do zwiększonych zakupów. Utrzymuje się natomiast spore zapotrzebowania na tłuszcze i podroby. Surowce te kupowane są zarówno przez krajowe masarnie, jak i na eksport. W rezultacie ceny powoli rosną. Analitycy przewidują, że po otwarciu dla polskiego mięsa granicy z Ukrainą notowania jeszcze pójdą w górę.
Zmniejszyła się sprzedaż drobiu i spadają jego ceny. Kurczaki wystawiano w tym tygodniu po 3,5 – 3,8 zł za kg.
Źródło: Rzeczpospolita