Ceny zbóż, notowania, aktualności

Niższe ceny drobiu

Niższe ceny drobiu
Tanieje wieprzowina a w ślad za nią i drób. Jak mówią hodowcy cena skupu brojlerów poniżej 2 i pół złotego za kilogram żywca to zbyt mało aby pokryć koszty produkcji. Tym bardziej, że ceny pasz cały czas rosną.

Wytwórnie tłumaczą to droższym surowcem, hodowcy mają na ten temat swoje zdanie. Nawet jeśli podwyżki są w pewnym stopniu uzasadniono to na pewno zdecydowanie mniejsze, szczególnie że ze zbożem paszowym nie ma takich problemów jak z konsumpcyjnym.

Już od września ceny skupu kurczaków na wolnym rynku są niższe niż te płacone w dużych zakładach. Firmy zawierające z hodowcami umowy kontraktacyjne nie reagują na rynkowe zmiany tak nerwowo. I jak przekonują to nie jedyny argument przemawiający na ich korzyść. Najważniejsza jest pewność zbytu i terminowe odbiory zwierząt. Do tego dochodzą jeszcze pisklęta i pasza z pewnego źródła i bardzo dobrej jakości.

Kurczaków nie brakuje, a popyt na białe mięso jest duży. Klienci już dawno przekonali się że kupując drób nic im nie grozi, a równocześnie jest to obecnie najtańsze mięso na rynku.

W ostatnich tygodniach większość mieszalni pasz podniosła ceny o kilkadziesiąt złotych za tonę. Inne dopiero planują podwyżki. Ale od stawek w cennikach stali odbiorcy mogą negocjować znaczne upusty.

Źródło: Agrobiznes, TVP1