Ceny zbóż, notowania, aktualności

Niższe ceny mięsa

Niższe ceny mięsa
Miniony tydzień przyniósł kolejne obniżki cen wieprzowiny. Spadek notowań jest spory, w ciągu miesiąca o 10 – 20 proc. Dotyczy przede wszystkim półtusz i najdroższych mięs, jak szynka czy schab.

 – To rezultat zmniejszonego popytu – mówią maklerzy z Łodzi. – Trudno sprzedać półtusze, szynkę, schab czy łopatkę. Wyjątkiem są tylko tłuszcze drobne i słonina. Na surowce te jest zapotrzebowanie, ichceny nie spadają, a raczej zaczynają rosnąć.

Zmniejszyło się także zapotrzebowanie na drób, w tym na surowiec do dalszego przetwórstwa. Obniżyły się też w konsekwencji ceny. Maklerzy twierdzą, że trudno o prognozy, gdyż dotychczasowy spadek zapotrzebowania i cen jest o tej porze roku nietypowy i trudny do wytłumaczenia. Producenci wiążą nadzieję z zapowiadanym otwarciem dla polskiego mięsa granic Ukrainy.

Źródło: Rzeczpospolita