Stopniowe obniżki cen wieprzowiny
Eksperci twierdzą, że to wynik nadmiernej podaży w stosunku do zapotrzebowania. Dostawcy mają problemy ze sprzedażą niemal wszystkiego, dlatego ograniczają produkcję. Stały poziom cenowy utrzymują jedynie tłuszcze, które zwykle o tej porze roku drożały. Tej jesieni jest jednak inaczej, bo choć zwiększył się popyt na rynku krajowym, to nadal bardzo ograniczony jest eksport na wschód.
Obniżki cen dotknęły drobiu. Małe zamówienia składa handel detaliczny i przemysł przetwórczy.
Najbardziej ustabilizowany jest obrót wołowiną. Utrzymuje się spore zapotrzebowanie na ćwierci, rosną zapasy jedynie mięs drobnych klasy drugiej.
Zdaniem analityków nic nie wskazuje na to, żeby w najbliższych dniach ceny wieprzowiny przestały spadać. Tanieć nadal będą przede wszystkim mięsa najdroższe.
Obniżki cen dotknęły drobiu. Małe zamówienia składa handel detaliczny i przemysł przetwórczy.
Najbardziej ustabilizowany jest obrót wołowiną. Utrzymuje się spore zapotrzebowanie na ćwierci, rosną zapasy jedynie mięs drobnych klasy drugiej.
Zdaniem analityków nic nie wskazuje na to, żeby w najbliższych dniach ceny wieprzowiny przestały spadać. Tanieć nadal będą przede wszystkim mięsa najdroższe.
Źródło: Rzeczpospolita