Mięso coraz tańsze
Ceny wieprzowiny spadają ostatnio co tydzień o 10 – 20 gr na kilogramie. – To efekt nadmiernej podaży w stosunku do zapotrzebowania – mówią maklerzy z Łodzi. Dostawcy mają problemy ze sprzedażą niemal wszystkiego, dlatego ograniczają produkcję. Stały poziom cen utrzymują jedynie tłuszcze, które zwykle o tej porze roku drożały.
Obniżki cen objęły także drób. Małe zamówienia składa handel detaliczny i przemysł przetwórczy. Świeże kurczaki wystawiane są na giełdach po 3,8 zł za kg. Zdaniem analityków ceny wieprzowiny na razie nie przestaną spadać. Tanieć będą mięsa najdroższe.
Obniżki cen objęły także drób. Małe zamówienia składa handel detaliczny i przemysł przetwórczy. Świeże kurczaki wystawiane są na giełdach po 3,8 zł za kg. Zdaniem analityków ceny wieprzowiny na razie nie przestaną spadać. Tanieć będą mięsa najdroższe.
Źródło: Rzeczpospolita