Hurtownie pełne mięsa
Utrzymuje się zastój na rynku mięsnym i tu na wzrost cen nie ma na razie co liczyć. Popyt na wyroby branży mięsnej jest wciąż mały i zapotrzebowanie ciągle słabnie, zwłaszcza na mięso i wyroby droższe. Ceny asortymentów używanych do dalszego przerobu, które drożały z powodu ograniczonych dostaw, już się nie podnoszą. Rynek krajowy jest nasycony, a eksport tych gatunków słaby. – Obecnie łatwiej na rynku cokolwiek kupić, niż sprzedać – mówią maklerzy z Łodzi.
Podobnie jak z wieprzowiną jest także z drobiem. Podstawowe asortymenty tego mięsa też zaczęły tanieć – tuszki, elementy. Nic nie wskazuje na to, że ta tendencja miałaby się w najbliższym czasie odwrócić. W związku z tym w sklepach też nie powinno być drożej. Klienci mogą liczyć na stabilizację cen wyrobów ze średniej półki cenowej, natomiast może potanieć mięso świeże, elementy podstawowe, jak schab czy karkówka, oraz wędzonki z szynki i łopatki.
Podobnie jak z wieprzowiną jest także z drobiem. Podstawowe asortymenty tego mięsa też zaczęły tanieć – tuszki, elementy. Nic nie wskazuje na to, że ta tendencja miałaby się w najbliższym czasie odwrócić. W związku z tym w sklepach też nie powinno być drożej. Klienci mogą liczyć na stabilizację cen wyrobów ze średniej półki cenowej, natomiast może potanieć mięso świeże, elementy podstawowe, jak schab czy karkówka, oraz wędzonki z szynki i łopatki.
Źródło: Rzeczpospolita