Tańsza szynka, droższe podroby
W handlu mięsem odnotowano we wrześniu kilkuprocentowy spadek cen wieprzowiny i drobiu. Obecnie wieprzowina kosztuje tyle co przed rokiem. Świeże kurczaki dostępne są w tym tygodniu na giełdach od 3,8 zł za kg. Ofertę krajową uzupełnia import. Obniżki cen nie dotyczą jednak wszystkich mięs. Drożeje wołowina. Tygodniowe zmiany cen są wprawdzie niewielkie, ale stawki za to mięso są już bardzo wysokie. Ćwierci wołowe z bydła dorosłego wystawiane są na giełdach w cenie powyżej 8 zł za kg, a cena ćwierci z bydła młodego przekroczyła w niektórych ofertach 10 zł za kg. W górę idą także ceny podrobów i tłuszczy drobnych – drożeją, bo rośnie zapotrzebowanie na te surowce.
Być może będzie ono wkrótce jeszcze większe, gdyż trwają negocjacje dotyczące wznowienia eksportu polskiego mięsa na rynek ukraiński. Zakaz obowiązuje już prawie pół roku. Teraz oczekuje się, że zostanie cofnięty w ciągu miesiąca.
Być może będzie ono wkrótce jeszcze większe, gdyż trwają negocjacje dotyczące wznowienia eksportu polskiego mięsa na rynek ukraiński. Zakaz obowiązuje już prawie pół roku. Teraz oczekuje się, że zostanie cofnięty w ciągu miesiąca.
Źródło: Rzeczpospolita