Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ceny wieprzowiny i drobiu powoli spadają

Ceny wieprzowiny i drobiu powoli spadają
Od trzeciej dekady sierpnia ceny wieprzowiny powoli spadają. To rezultat zmniejszonego, jak zwykle o tej porze roku, popytu w handlu detalicznym. Potaniały półtusze, schab, szynka i inne surowce, z których produkowane są najlepsze i najdroższe wyroby. Wzrosły natomiast ceny mięs najtańszych, chociaż nie ma na razie oznak ożywienia w eksporcie tych towarów na wschód. Więcej zamawiają krajowe zakłady, gdyż koniec lata to okres, gdy zaczyna zwiększać się popyt na wyroby podrobowe.

Znowu potaniał drób. W tym tygodniu świeże kurczaki można kupić już od 4 zł za kg, o 20 proc. taniej niż w końcu sierpnia. Na obniżkę cen drobiu ma wpływ znaczny import oraz – podobnie jak w przypadku wieprzowiny – zmniejszenie zapotrzebowania rynku detalicznego.

Źródło: Rzeczpospolita