Drożeje holenderska i belgijska wieprzowina
Na giełdach towarowych maklerzy obserwują gwałtowne podwyżki holenderskiej i belgijskiej wieprzowiny. W porównaniu z ubiegłym tygodniem schab bez kości zdrożał o ponad 2 złote za kilogram, łopatka i przodki belgijskie średnio o 40 groszy.
Mimo, że wiele zakładów przetwórczych woli ten surowiec od naszego, to ceny są zaporowe. Jeśli sytuacja się nie zmieni, będą one musiały zrezygnować z zakupów. Zagraniczne firmy tłumaczą tak duże podwyżki, zwiększeniem popytu oraz wzrostem cen skupu żywca na zachodnich rynkach.
Mimo, że wiele zakładów przetwórczych woli ten surowiec od naszego, to ceny są zaporowe. Jeśli sytuacja się nie zmieni, będą one musiały zrezygnować z zakupów. Zagraniczne firmy tłumaczą tak duże podwyżki, zwiększeniem popytu oraz wzrostem cen skupu żywca na zachodnich rynkach.
Źródło: Agrobiznes, TVP1