Zdrożała wieprzowina
Tak wysokich cen szynki i schabu nie było już dawno. Dużo trzeba płacić także za karkówkę czy łopatkę. Toskutek stosunkowo małej podaży tuczników i wzrostu ich cen. W tej sytuacji opłacalny stał się import najlepszej wieprzowiny. Zwłaszcza że znacznie obniżył się kurs euro.
Wolniej, ale także rośnie zapotrzebowanie na tłuszcze i podroby, zarówno na rynek krajowy, jak i na eksport na wschód. Minimalnie wzrosły ceny tych surowców. Za drób w hurcie trzeba zapłacić więcej niż kilka tygodni temu. Ostatnio ceny się jednak ustabilizowały.
Wolniej, ale także rośnie zapotrzebowanie na tłuszcze i podroby, zarówno na rynek krajowy, jak i na eksport na wschód. Minimalnie wzrosły ceny tych surowców. Za drób w hurcie trzeba zapłacić więcej niż kilka tygodni temu. Ostatnio ceny się jednak ustabilizowały.
Źródło: Rzeczpospolita