Ceny zbóż, notowania, aktualności

Szynka na tegoroczne święta nie powinna być droższa

Szynka na tegoroczne święta nie powinna być droższa
Ceny żywca wieprzowego w skupie są ostatnio bardzo wysokie. Zdaniem ekspertów za kilka tygodni sytuacja się jednak zmieni. Podaż tuczników wzrośnie i będzie taniej. Jeśli w wyniku suszy podrożeją pasze, odbije się to na rynku mięsnym, ale dopiero za rok.

W ostatnich dniach cena skupu trzody wzrosła do 4,5 – 4,7 zł za kg. Według danych GUS jeszcze w maju 2006 r. za świnie w skupie płacono przeciętnie 3,35 zł za kg. Od czerwca wieprzowina drożeje, chociaż podczas upalnego lata znacznie zmniejszył się popyt na rynku detalicznym. I nadal obowiązuje blokada dla polskiego mięsa na granicy rosyjskiej i ukraińskiej. Powód to mniejsza jak zwykle latem podaż tuczników. I duży eksport żywca.

Decyduje sezonowość

 – To, że latem dostawy tucznika maleją, a ceny rosną, wynika z sezonowości w tej produkcji – mówi prof. Stanisław Stańko, zastępca prezesa Agencji Rynku Rolnego. W tym roku wzrost jest znaczny m.in. także z powodu dużego eksportu, zwłaszcza żywca wieprzowego.

Blokada granicy rosyjskiej i ukraińskiej dla polskiego mięsa ograniczyła dostawy wieprzowiny na wschód. Ale wzrosła w ostatnich miesiącach znacząco sprzedaż tuczników na rynek unijny i do krajów trzecich. W ciągu pierwszych 5 miesięcy tego roku wyeksportowano 24,1 tys. t żywca wobec 2,7 tys. t w tym samym okresie 2005 r. Do UE w tym czasie sprzedano 13,5 tys. t tuczników (rok wcześniej – 2,0 tys. t).

Podczas suszy ucierpiały uprawy pasz i zbóż. Nie oszacowano jeszcze strat, ale jeśli będą duże, to ceny tych produktów mogą wzrosnąć. Stąd obawy, że zmniejszy się opłacalność hodowli, a więc i produkcja trzody. Czy oznacza to, że za szynkę czy schab będziemy wkrótce płacić jeszcze więcej niż obecnie?

Eksperci mówią, że nie, i podtrzymują wcześniejsze prognozy, zgodnie z którymi jesienią podaż tuczników zwiększy się, a ceny spadną.

Źródło: Rzeczpospolita