Mięso nie będzie tanieć
Od kilku dni ceny wieprzowiny idą w górę. Brakuje tucznika, a dużo trzody idzie na eksport – mówią maklerzy. Skup żywca wieprzowegood dawna utrzymuje się na niskim poziomie. A żniwa to jak zwykle dodatkowo okres zmniejszonych dostaw. Mimo więc stosunkowo małej sprzedaży na rynku detalicznym, we wtorek za półtusze kl. R trzeba już było płacić na giełdach 6 zł za kg, za kl. E – do 6,5 zł za kg. Podrożały także o 3 – 5 proc. szynka i schab.
Niedobory świeżego mięsa powodują, że zakłady przetwórcze częściej sięgają do zapasów. Dlatego powoli zaczynają drożeć mrożone tłuszcze czy podroby.
Niedobory świeżego mięsa powodują, że zakłady przetwórcze częściej sięgają do zapasów. Dlatego powoli zaczynają drożeć mrożone tłuszcze czy podroby.
Źródło: Rzeczpospolita