Ceny zbóż, notowania, aktualności

Spadła sprzedaż detaliczna mięsa i wędlin

Spadła sprzedaż detaliczna mięsa i wędlin
Wysoka temperatura, jaka panuje tego lata w całym kraju, zahamowała sprzedaż detaliczną mięsa i wędlin. Handlowcy oceniają, że w niektórych rejonach zapotrzebowanie spadło nawet o połowę. Tym samym znacznie zmniejszył się obrót surowcem mięsnym. Na razie jednak spadek cen wieprzowiny nie jest duży. Nie ma na rynku nadmiaru tuczników, gdyż wciąż dużo ich sprzedaje się na eksport.

Są natomiast problemy z zagospodarowaniem nadwyżek podrobów i tłuszczów. Może je rozwiązać jedynie eksport na Wschód, a na razie nie zanosi się ani na odblokowanie granic z Ukrainą, ani z Rosją. Wzrosły ceny kurczaków nawet do 4,4 – 4,5 zł za kg w hurcie. Maklerzy twierdzą, że to efekt mniejszej produkcji i zwiększonego popytu. Sprzedaż drobiu stopniowo rośnie. I to nie tylko z powodu zażegnania niebezpieczeństwa ptasiej grypy, ale i podwyżek w ostatnich kilku tygodniach cen wieprzowiny. Wiele gospodarstw domowych wybiera w takiej sytuacji wciąż tańsze kurczaki.

Źródło: Rzeczpospolita