Drożeje mięso i drób
W handlu mięsem obserwujemy stopniowy wzrost cen. I ta tendencja utrzyma się prawdopodobnie w najbliższych tygodniach. Latem rośnie zwykle zapotrzebowanie na mięso, głównie na lepsze jego gatunki. W tym roku nie ma jednak co liczyć na uzupełniający import ze względu na wysokie ceny w krajach zachodnich. Nadal są problemy ze sprzedażą tanich mięs, które kiedyś w dużych ilościach eksportowano na wschód.
Znacząco wzrosło w ostatnich tygodniach zapotrzebowanie na drób. Podaż w wielu rejonach jest niewystarczająca. Ceny rosną, ale nie osiągnęły jeszcze poziomu sprzed kilku miesięcy. W tym tygodniu kurczaki - zarówno świeże, jak i mrożone - kosztowały na giełdach 4 zł za kg.
Znacząco wzrosło w ostatnich tygodniach zapotrzebowanie na drób. Podaż w wielu rejonach jest niewystarczająca. Ceny rosną, ale nie osiągnęły jeszcze poziomu sprzed kilku miesięcy. W tym tygodniu kurczaki - zarówno świeże, jak i mrożone - kosztowały na giełdach 4 zł za kg.
Źródło: Rzeczpospolita