Wstrzymać jaja z Polski
Brytyjscy producenci jaj domagają się wstrzymani ich importu między innymi z Polski i Czech. Twierdzą, że towar jest niebezpieczny dla zdrowia konsumentów.
Poszło o badania Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności, która uważa, że w ponad 60 proc. jaj czeskich i ponad połowie polskich znajdują się bakterie salmonelli. W Wielkiej Brytanii było ich tylko 8 proc.
Ale z wynikami badań nie zgadzają się nasze służby weterynaryjne, które twierdzą, że w Polsce tylko 9 proc. ferm jest zarażonych salmonellą. Jest to bakteria powszechna w Europie. Aby uchronić się przed zakażeniem wystarczy myć jaja w gorącej wodzie - radzą specjaliści.
Poszło o badania Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności, która uważa, że w ponad 60 proc. jaj czeskich i ponad połowie polskich znajdują się bakterie salmonelli. W Wielkiej Brytanii było ich tylko 8 proc.
Ale z wynikami badań nie zgadzają się nasze służby weterynaryjne, które twierdzą, że w Polsce tylko 9 proc. ferm jest zarażonych salmonellą. Jest to bakteria powszechna w Europie. Aby uchronić się przed zakażeniem wystarczy myć jaja w gorącej wodzie - radzą specjaliści.
Źródło: Agrobiznes, TVP1
Powrót do aktualności