Ceny zbóż, notowania, aktualności

Zakłady mięsne szukają nowych odbiorców zagranicznych

Zakłady mięsne szukają nowych odbiorców zagranicznych
Na rynku mięsnym kłopoty z nadmiarem taniej wieprzowiny. Rosną zapasy tłuszczów, głów, skórek czy podgardla, bo tego towaru nie kupuje ani Rosja, ani Ukraina. Nie ma też dużego zapotrzebowania na najlepsze mięsa wieprzowe. Podobno dlatego, że pogoda nie sprzyja grillowaniu.

Tymczasem produkcja tuczników jest w tym roku większa niż w zeszłym. Dlatego ceny skupu trzody są stosunkowo niskie. Spada opłacalność tej produkcji rolnej.

W tej sytuacji poszukiwane są nowe rynki zbytu dla polskiego mięsa, przede wszystkim na Dalekim Wschodzie i w Ameryce Południowej. Na efekty tych rozmów trzeba jednak jeszcze poczekać.

W tym tygodniu na niektórych giełdach podrożały o kilka procent kurczaki. Sporo ofert pozostało jednak na niezmienionym poziomie. W rezultacie ceny kurczaków w handlu hurtowym są dość zróżnicowane, od 3,7 do 4,2 zł za kg.

Źródło: Rzeczpospolita