Ceny zbóż, notowania, aktualności

To już kolejny tydzień podwyżek na rynku żywca wieprzowego

To już kolejny tydzień podwyżek na rynku żywca wieprzowego
Braki surowca są coraz bardziej odczuwalne. I tak może być do końca wakacji, prognozują eksperci. Sytuacja powtarza się co roku, latem świń brakuje, a od września mamy wysyp.

Rolnicy zajęli się pracami polowymi i nie maja czasu na odwiedziny w punktach skupu. Poza tym licząc na spadek cen importowanych warchlaków zwlekali z ich zakupem. Zwierzęta nie staniały, więc chcąc nie chcąc, kupują je teraz.

Podaż krajowego towaru jest niewystarczająca, a jakość holenderskich, duńskich czy niemieckich warchlaków jest bardzo dobra. Spadła nie tylko podaż tuczników, ale także ich mięsność, a to oznacza że hodowcy oszczędności kosztów szukają w żywieniu.

Po ostatnich podwyżkach za klasę S niektóre zakłady płacą już powyżej 5 złotych, klasa R zbliża się do 4 i pół złotego za kilogram.

W zeszłym tygodniu najtańsze prosięta po 140 złotych za parę znaleźliśmy na targowisku w Siedlcach. Najdrożej tradycyjnie w Małopolsce, chociaż i tu ceny niższe niż przed tygodniem.

Źródło: Agrobiznes, TVP1