Ceny zbóż, notowania, aktualności

Zasady eksportu na rynek ukraiński

Zasady eksportu na rynek ukraiński
Przy eksporcie na terytorium Ukrainy produktów pochodzenia zwierzęcego obowiązują poniżej podane wymagania:

1. Do wwozu na Ukrainę dopuszczone jest mięso, produkty i wyroby mięsne, produkty uboczne pozyskane w wyniku uboju, obróbki i przetwórstwa zdrowych zwierząt wyhodowanych na terytorium państwa wysyłającego i przetworzonych w zatwierdzonych przez służby weterynaryjne zakładach mięsnych państwa wysyłającego, które pozostają pod stałą ich kontrolą.

2. Do wwozu na Ukrainę dopuszczone jest mleko i produkty mleczne, które zostały pozyskane od zdrowych zwierząt wyhodowanych na terytorium państwa wysyłającego z gospodarstw urzędowo wolnych od chorób zakaźnych zwierząt.

3. Zgodnie z „Trybem odprawy granicznej towarów podlegających kontroli weterynaryjnej” wwóz towarów na Ukrainę dopuszczony jest wówczas, gdy są one zaopatrzone w świadectwa zdrowia wystawione wg wzorów uzgodnionych przez właściwe władze państwa-eksportera z władzami weterynaryjnymi Ukrainy.

4. Władze ukraińskie nie dopuszczają do importu produktów pochodzenia zwierzęcego w trybie reeksportu tj. produktom pochodzenia zwierzęcego musi zawsze towarzyszyć świadectwo weterynaryjne wydane przez właściwe władze kraju pochodzenia towaru.

5. Zgodnie z rozporządzeniem Gabinetu Ministrów Ukrainy z dnia 13 grudnia 2001 r. o ilościach i trybie wwozu przez obywateli na terytorium celne Ukrainy produktów spożywczych dla własnego użytku i wykazu przedmiotów, które nie mogą być uznane jako osobiste rzeczy obywateli (Nr 1652), obywatele mają prawo do wwozu na terytorium Ukrainy produktów spożywczych do własnego użytku na ogólną wartość nie wyższą niż 50 EUR na jedną osobę, w następujących wielkościach:

 - w opakowaniu producenta, przeznaczone do handlu detalicznego - w ilości nie większej niż jedno opakowanie lub o ogólnym ciężarze nie większym niż dwa kg, każdego rodzaju produktu na jedną osobę;

 - bez opakowania, w ilości która nie jest większa od dwóch kilogramów, każdego rodzaju produktu na jedną osobę;

 - bez opakowania, produkt niepodzielny, przeznaczony do bezpośredniego użycia, w ilości nie większej niż jednostka każdego rodzaju towaru na jedną osobę. Nie będą podlegać przemieszczaniu w ramach bagażu podręcznego produkty spożywcze nie posiadające opakowania producenta.

Dodatkowo informuję, że została przekazana lista polskich zakładów mięsnych, dla których władze weterynaryjne Ukrainy będą w pierwszym etapie rozpatrywały możliwość eksportu, po zakończeniu procesu uzgodnień tj. po 20 maja br. Lista tych zakładów została zamieszczona na stronach internetowych Głównego Inspektoratu Weterynarii w aktualnościach.

Zgodnie z ustaleniami ze spotkania z przedstawicielami Ukrainy w dniu 5 maja br. Główny Lekarz Weterynarii będzie przekazywał władzom weterynaryjnym Ukrainy listy zakładów mięsnych, które zgłaszać się będą o zatwierdzenie do eksportu przez inspektorów tego kraju. Zakłady mięsne, które uzyskały zatwierdzenie przed dniem 26 marca br. w drodze decyzji właściwych Powiatowych Lekarzy Weterynarii, a które nie znajdują się na liście przekazanej przez stronę ukraińską tracą swoje uprawnienia na skutek zmian zasad eksportu, które zostały wprowadzone przez władze Ukrainy. Jednocześnie informuję, że chłodnie składowe przechowujące mięso nie wymagają zatwierdzenia na eksport, natomiast eksport mięsa wołowego z Polski nie jest możliwy ze względu na występowanie w Polsce przypadków BSE.

Zakłady chcące uzyskać uprawnienia do eksportu mięsa, wyrobów lub produktów mięsnych na Ukrainę, muszą przekazywać swoje zgłoszenia do Głównego Lekarza Weterynarii wg następującej formuły:

1) zakłady, które były przed dniem 26 marca br. kontrolowane przez inspektorów ukraińskich bez powiadomienia o kontroli Głównego Lekarza Weterynarii i nie występują na liście zatwierdzonych zakładów - przesyłają do Głównego Inspektoratu Weterynarii swoje zgłoszenie (nazwa, dokładny adres, weterynaryjny numer identyfikacyjny, nr telefonu i faksu) oraz kopię protokołu lub innego dokumentu potwierdzającego przeprowadzoną kontrolę, jak również informacje o zakresie nabytych uprawnień;

2) zakłady nie kontrolowane wcześniej, a pragnące uzyskać po dniu 20 maja br. uprawnienia eksportowe - przesyłają do Głównego Inspektoratu Weterynarii swoje zgłoszenie (nazwa, dokładny adres, weterynaryjny numer identyfikacyjny, nr telefonu i faksu) oraz specyfikację produktów, na które chcą uzyskać zatwierdzenie (np. mięso wieprzowe, gotowe produkty mięsne, konserwy).

Pierwsza tura zgłoszeń będzie przyjmowana do końca maja br.

Źródło: ROL-PETROL