Ceny zbóż, notowania, aktualności

Drobiowe wędliny trzymają się mocno

Drobiowe wędliny trzymają się mocno
Widmo ptasiej grypy zrobiło swoje. Spadek popytu na białe mięso boleśnie odczuwa cała branża. Ale są i wyjątki. Producenci wędlin drobiowych wciąż mają zyski.

Od 3 lat spożycie wędlin drobiowych ciągle rośnie. Dlatego wiele zakładów już teraz zwiększyło produkcję nawet o połowę. Szacuje się, że udział wyrobów z drobiu na rynku wędliniarskim niedługo sięgnie 1-tej.

Zdaniem przetwórców może być to szansa na odbudowanie spadającego ostatnio spożycia drobiu. Bo na rynku jest coraz spokojniej.

Na spożycie drobiu nie wpływają już nawet kolejne doniesienia o nowych ogniskach choroby. Dlatego drobiarze mówią o mozolnym odrabianiu strat.

Źródło: Agrobiznes, TVP1