Ceny zbóż, notowania, aktualności

Tanieje drób w Europie

Tanieje drób w Europie
Mimo, że w Wielkiej Brytanii popyt na drób nie słabnie, to rodzimi producenci muszą liczyć się z dużym spadkiem cen. Francuskie i włoskie kurczaki zalewają brytyjski rynek. Import jest tak duży, bo hodowcy z tamtych krajów, wystraszeni paniką ptasiej grypy, pozbywają się towaru za wszelką cenę.

Charles Bourns z rady drobiarstwa Narodowego Zrzeszenia Brytyjskich Rolników ocenia, że ceny drobiu spadły o połowę. Teraz kilogram mięsa drobiowego kosztuje niespełna pół funta. Żeby producenci mogli wyjść na swoje i nie dokładać do interesu, minimalna cena powinna sięgać 80 pensów.

Kłopoty na brytyjskim rynku drobiu, to efekt ekspansji francuskich i włoskich drobiarzy. W tych krajach pojawienie się ptasiej grypy spowodowało panikę i paraliż handlu. Hodowcy próbują ratować się eksportem i sprzedają mocno przeceniony towar.

Źródło: Agrobiznes, TVP1