Ceny zbóż, notowania, aktualności

Polskie świnie w Japonii?

Polskie świnie w Japonii?
Czy zaczyna się dobry czas dla eksporterów polskiej wieprzowiny? Być może. Od jutra, swoje granice przed naszymi producentami otwiera Japonia. Ministerstwo rolnictwa ponad rok negocjowało z nowym partnerem warunki sprzedaży, ale opłacało się.

Pozwolenia eksportowe otrzymały 62 zakłady z całego kraju. Teraz trzeba tylko poczekać na efekty współpracy. Eksport dla naszego rynku mięsa jest teraz bardzo ważny, bo mimo negocjacji z Moskwą, rosyjska granica nadal pozostaje dla nas zamknięta.

A podaż wieprzowiny stale rośnie i kwestia upłynnienia jej poza wewnętrznym rynkiem z dnia na dzień staje się coraz bardziej paląca. Jednak czy Japoński rynek będzie w stanie przyjąć tak duże ilości towaru, jakie szły na wschód? Raczej nie - uważają maklerzy i dodają że producenci wciąż czekają na otwarcie rosyjskiego rynku.

Na razie krajowy rynek rozpoczął przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Jednak zakłady kupują tylko drogie elementy, takie jak szynka czy boczek. Ich ceny powoli pną się w górę. Skórki czy tłuszcze wciąż nie znajdują nabywców.

Źródło: Agrobiznes, TVP1