Ceny wieprzowiny nie uległy zmianie
Ceny skupu tuczników są już tak niskie, że nie ma już ich jak ciąć - mówią przetwórcy. Dlatego większość firm nie zmieniła cenników.
Najczęstsza cena to 3 złote za kilogram żywca. Ale znalazły się i takie zakłady, które w nowy tydzień weszły z nowymi cenami. Jedne z niższymi, drugie z wyższymi. Bo jak tłumaczą eksperci wszystko zależy od popytu.
Zamówienia krajowego rynku są niewielkie, stoi także eksport na wschód. Ale kto podpisał kontrakty, potrzebuje więcej surowca. Na zachodzie Europy mięso zdrożało, i nasi południowi sąsiedzi zainteresowali się teraz polskimi półtuszami.
Tylko tuczniki o mięsności minimum 50 proc. skupowane są powyżej 4 złotych za kilogram. Klasa P wyceniana jest nawet poniżej 3 złotych.
Od 180 złotych między innymi w Augustowie i Opatowie do ponad 300 na Śląsku i w Małopolsce, tak kształtują się ceny prosiąt.
Najczęstsza cena to 3 złote za kilogram żywca. Ale znalazły się i takie zakłady, które w nowy tydzień weszły z nowymi cenami. Jedne z niższymi, drugie z wyższymi. Bo jak tłumaczą eksperci wszystko zależy od popytu.
Zamówienia krajowego rynku są niewielkie, stoi także eksport na wschód. Ale kto podpisał kontrakty, potrzebuje więcej surowca. Na zachodzie Europy mięso zdrożało, i nasi południowi sąsiedzi zainteresowali się teraz polskimi półtuszami.
Tylko tuczniki o mięsności minimum 50 proc. skupowane są powyżej 4 złotych za kilogram. Klasa P wyceniana jest nawet poniżej 3 złotych.
Od 180 złotych między innymi w Augustowie i Opatowie do ponad 300 na Śląsku i w Małopolsce, tak kształtują się ceny prosiąt.
Źródło: Agrobiznes, TVP1