Ceny zbóż, notowania, aktualności

Tanio na rynku mięsa

Tanio na rynku mięsa
 – Jest tanio, ale czy będzie jeszcze taniej? – zastanawiają się nie tylko rolnicy ale i przetwórcy, a odpowiedź wcale nie jest prosta.

Część zakładów wprowadza dziś kolejne obniżki cen skupu żywca wieprzowego. Inne zdążyły to zrobić przed tygodniem. Ale jak mówią sami przetwórcy świńskiej górki wcale nie widać. Ale niewielkie zamówienia krajowego handlu, nie trudno zaspokoić.

W zupełnie innej sytuacji są firmy z unijnymi uprawnieniami eksportowymi, które podpisały zagraniczne kontrakty. Tym zaczyna już brakować surowca, dlatego na obniżki nie mogą sobie teraz pozwolić.

Mimo wysokiego kursu złotówki nadal opłacalny jest eksport na południe, głównie do Czech i na Słowację. Szczególnie, ze część kontraktów rozliczana jest w naszej walucie.

Podstawowa klasa R wyceniana jest średnio na 4 złote za kilogram. Jedne z niższych cen znaleźliśmy w województwach wschodnich.

Pogoda zmroziła handel na targowiskach. Tam gdzie sprzedawano prosięta najczęściej żądano za parę od 200 do 300 złotych.

Źródło: Agrobiznes, TVP1