Ostatnie dni ożywienia na rynku mięsnym
Maklerzy oceniają, że jeszcze tylko w tym tygodniu na rynku hurtowym wieprzowiny widoczne będzie ożywienie. W przyszłym tygodniu firmy skoncentrują się na dystrybucji przygotowanych wyrobów.
– Największym zainteresowaniem cieszy się szynka – mówią maklerzy z Łodzi. Przetwórnie zamawiają zarówno mięso z kością w cenie 7,1 – 7,5 zł za kg, jak i bez kości, po 10,2 – 10,3 zł za kg. Sporo sprzedaje się także krajowej i importowanej łopatki oraz schabu.
Ceny półtusz wieprzowych w ciągu minionego tygodnia nie zmieniły się. Za mięso kl. R trzeba zapłacić od 4,9 do 5,1 zł za kg.
Spory jest eksport taniego mięsa na Białoruś i Ukrainę. Na wschód sprzedaje się ostatnio mięso w większych partiach, z odpowiednimi świadectwami jakości. Niemal zniknął przygraniczny handel detaliczny.
Zakłady drobiarskie szukają zbytu na swoje wyroby. Poza najlepszymi produktami (piersi odkostnione) trudno ostatnio coś sprzedać, mimo że ceny są nadal niskie.
– Największym zainteresowaniem cieszy się szynka – mówią maklerzy z Łodzi. Przetwórnie zamawiają zarówno mięso z kością w cenie 7,1 – 7,5 zł za kg, jak i bez kości, po 10,2 – 10,3 zł za kg. Sporo sprzedaje się także krajowej i importowanej łopatki oraz schabu.
Ceny półtusz wieprzowych w ciągu minionego tygodnia nie zmieniły się. Za mięso kl. R trzeba zapłacić od 4,9 do 5,1 zł za kg.
Spory jest eksport taniego mięsa na Białoruś i Ukrainę. Na wschód sprzedaje się ostatnio mięso w większych partiach, z odpowiednimi świadectwami jakości. Niemal zniknął przygraniczny handel detaliczny.
Zakłady drobiarskie szukają zbytu na swoje wyroby. Poza najlepszymi produktami (piersi odkostnione) trudno ostatnio coś sprzedać, mimo że ceny są nadal niskie.
Źródło: Rzeczpospolita