Ceny zbóż, notowania, aktualności

Constar po licznych kontrolach odzyskuje renomę

Constar po licznych kontrolach odzyskuje renomę
Od momentu ujawnienia nieprawidłowości przy produkcji wędlin w Constarze minęło pół roku, w tym czasie zakłady przeszły szereg audytów – powiedział PAP w czwartek prezes Constaru dr. Jacek Leonkiewicz. W okresie od maja do końca listopada br. Constar SA podlegał 24 kontrolom służb weterynaryjnych szczebla wojewódzkiego i powiatowego.

Prezes wyjaśnił, że zakład uzyskał prawa eksportu mięsa na rynek amerykański dzięki pozytywnym wynikom audytu przeprowadzonego przez przedstawiciela Departamentu Rolnictwa, Bezpieczeństwa Żywności i Inspekcji Sanitarnej USA. Audyt przeprowadziły też w czerwcu br. ukraińskie służby weterynaryjne Ukrainy.

Leonkiewicz podkreślił, że zakład kontrolowali także unijni inspektorzy z Biura Żywności i Weterynarii UE. Pozytywne oceny otworzyły drogę dla produktów Constaru na rynek wspólnotowy.

Obecnie sprzedaż starachowickich zakładów wynosi 60 proc. wielkości sprzed kryzysu. Zakłady sprzedają obecnie ok. 45–50 ton wędlin dziennie. Nie ma natomiast problemów ze sprzedażą mięsa.

W kwietniu tego roku w związku z wykryciem nieprawidłowości przy produkcji wędlin Constar na kilka dni przerwał ich produkcję, wycofał także swoje wyroby ze sklepów. Nieprzestrzeganie procedur przy produkcji żywności negatywnie zostało ocenione przez media i klientów firmy, co spowodowało gwałtowny spadek sprzedaży i utratę rynku.

Źródło: Rzeczpospolita