Producenci pasz muszą się rejestrować
Do 1 stycznia 2006 roku firmy i rolnicy produkujący pasze w swoim gospodarstwie muszą się zarejestrować jako podmioty działające na rynku pasz – przypomina Ministerstwo Rolnictwa w komunikacie opublikowanym w środę na stronach internetowych resortu.
Jak poinformowało biuro prasowe resortu – obowiązek rejestracji nakłada rozporządzenie (nr 183/2005) Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiające wymagania dotyczące higieny pasz.
Zgodnie z tym rozporządzeniem, prowadzenie działalności w 2006 roku, jak i latach następnych w zakresie produkcji, przetwarzania, przechowywania, transportu lub dystrybucji pasz wymaga zgłoszenia do 1 stycznia 2006 r. do powiatowego lekarza weterynarii, właściwego ze względu na miejsce jej prowadzenia.
Resort podkreśla, że obowiązek zgłoszenia do powiatowego lekarza weterynarii dotyczy również rolników indywidualnych wytwarzających produkty, które mogą być wykorzystywane w żywieniu zwierząt, w tym m.in. producentów zbóż, roślin okopowych, strączkowych i innych, a także producentów mleka.
Takiego obowiązku nie mają jedynie ci producenci, którzy wyprodukowane przez siebie pasze zużywają wyłącznie do żywienia zwierząt, od których produkty wykorzystują we własnym gospodarstwie lub dostarczają wyprodukowane przez siebie pasze do innych gospodarstw, które nie produkują żywca z przeznaczeniem na rynek.
Jak poinformowało biuro prasowe resortu – obowiązek rejestracji nakłada rozporządzenie (nr 183/2005) Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiające wymagania dotyczące higieny pasz.
Zgodnie z tym rozporządzeniem, prowadzenie działalności w 2006 roku, jak i latach następnych w zakresie produkcji, przetwarzania, przechowywania, transportu lub dystrybucji pasz wymaga zgłoszenia do 1 stycznia 2006 r. do powiatowego lekarza weterynarii, właściwego ze względu na miejsce jej prowadzenia.
Resort podkreśla, że obowiązek zgłoszenia do powiatowego lekarza weterynarii dotyczy również rolników indywidualnych wytwarzających produkty, które mogą być wykorzystywane w żywieniu zwierząt, w tym m.in. producentów zbóż, roślin okopowych, strączkowych i innych, a także producentów mleka.
Takiego obowiązku nie mają jedynie ci producenci, którzy wyprodukowane przez siebie pasze zużywają wyłącznie do żywienia zwierząt, od których produkty wykorzystują we własnym gospodarstwie lub dostarczają wyprodukowane przez siebie pasze do innych gospodarstw, które nie produkują żywca z przeznaczeniem na rynek.
Źródło: Puls Biznesu