Ceny zbóż, notowania, aktualności

Perspektywy rynku mięsa

Perspektywy rynku mięsa
Statystyczny Polak spożyje w przyszłym roku 76,5 kg mięsa i jego przetworów. Tyle nie zjadł jeszcze nigdy dotąd.

Według ekspertów Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) tak wysoki poziom spożycia produktów mięsnych będzie możliwy nie tylko dlatego, że na rynku wystąpi ich nadmiar, ale także dlatego, że będą one tanie. W następnym okresie nastąpi znów niewielki spadek spożycia mięsa, co wynika z utrzymującej się od lat cykliczności jego produkcji (tzw. cykle świńskie). Podobne zjawisko występuje także na unijnym rynku.

Na 76,5 kg mięsa w przyszłorocznej diecie Polaka złoży się 41,5 kg mięsa wieprzowego, 25,5 kg mięsa drobiowego, 4 kg mięsa wołowego oraz 5,5 kg mięsa innych gatunków zwierząt: owiec, królików, koni, dziczyzny itp. W porównaniu z innymi krajami UE w Polsce kilkakrotnie niższe jest spożycie mięsa wołowego, baraniny, koniny, a także tak popularnego np. we Włoszech czy we Francji mięsa z królików.

Wejście Polski do UE nie spowodowało istotnych zmian na polskim rynku, chociaż obawiano się gwałtownego spadku cen skupu żywca, załamania eksportu, a nawet upadku wielu zakładów mięsnych. Ceny mięsa wieprzowego wzrosły, co dla hodowców było sygnałem, że warto wrócić do utrzymywania dużego pogłowia świń, zwłaszcza że po bardzo wysokich w ubiegłym roku zbiorach zbóż można było liczyć na tańsze pasze.

W rezultacie w lipcu pogłowie trzody chlewnej w Polsce wzrosło do 18,1 mln sztuk. Ocenia się, że ta tendencja utrzyma się także w przyszłym roku. W I półroczu 2006 roku produkcja trzody chlewnej będzie o 10 proc. wyższa, a w II półroczu o 8 proc. wyższa niż w podobnych okresach 2005 roku. Spowoduje to dalszy spadek cen żywca. Mogą one obniżyć się nawet do 3,30 – 3,50 zł za kilogram, gdy we wrześniu 2004 roku doszły już do 5 zł. Przyszłoroczną nadwyżkę mięsa wieprzowego na krajowym rynku prof. Jan Małkowski z IERiGŻ ocenia na 30 – 80 tys. ton.

Niskie ceny skupu żywca wieprzowego zmniejszą atrakcyjność importu mięsa z Danii i z Niemiec oraz spowodują dalszy spadek cen wieprzowiny w sklepach. W rezultacie jej roczne spożycie wzrośnie, jak się ocenia, o co najmniej 2,5 kg na osobę.

O około 2 kg wyższe będzie również spożycie mięsa drobiowego. Oprócz znacznej podaży hamująco na ceny wpływają także obawy związane z ptasią grypą. Nie przewiduje się natomiast wzrostu spożycia wołowiny. Zdaniem ekspertów z IERiGŻ w I półroczu 2006 roku produkcja wołowiny zwiększy się najwyżej o 2 proc. i dopiero w II półroczu możliwy jest jej wzrost o 10 proc. Wątpliwe zresztą, by został on "skonsumowany" w Polsce.

W tym roku eksport wieprzowiny z Polski wyniesie około 225 tys. ton, ale niewiele mniejszy będzie import tego gatunku mięsa. W przyszłym roku oczekuje się dalszej zwyżki eksportu przy zahamowaniu wzrostu importu.

Eksport mięsa wołowego wyniesie około 176 tys. ton, import wołowiny do Polski jest niewielki. W przyszłym roku oczekuje się dalszego zwiększenia eksportu mięsa wołowego, a także żywego bydła wyższych wag.

Źródło: Rzeczpospolita