Podrożała wieprzowina
Sprawdziły się przewidywania analityków. W tym tygodniu ceny wieprzowiny wzrosły. Na niektórych giełdach, np. Agrohandel w Łodzi, półtusze kl. R wystawiano po 5,6 zł za kg. Kilka dni wcześniej mięso to było dostępne po 5,2 - 5,3 zł za kg. W górę poszły także notowania szynki i schabu.
Podaż wieprzowiny jest duża, powoli rośnie również popyt. Sklepy sprzedają więcej niż kilka tygodni temu. To efekt tego, że klienci rezygnują z zakupu kurczaków, choć w Polsce ogniska ptasiej grypy dotychczas nie wykryto. Popytmaleje mimo upowszechnienia informacji, że jedzenie drobiu ugotowanego lub upieczonego niczym nie grozi. Również zakłady mięsne, które do niedawna chętnie wykorzystywały w przetwórstwie drób, teraz wybierają inne mięso.
Zdaniem analityków w najbliższych tygodniach możliwy jest dalszy stopniowy wzrost cen wieprzowiny. Sporo zależeć będzie jednak od wielkości eksportu tego mięsa na wschód.
Podaż wieprzowiny jest duża, powoli rośnie również popyt. Sklepy sprzedają więcej niż kilka tygodni temu. To efekt tego, że klienci rezygnują z zakupu kurczaków, choć w Polsce ogniska ptasiej grypy dotychczas nie wykryto. Popytmaleje mimo upowszechnienia informacji, że jedzenie drobiu ugotowanego lub upieczonego niczym nie grozi. Również zakłady mięsne, które do niedawna chętnie wykorzystywały w przetwórstwie drób, teraz wybierają inne mięso.
Zdaniem analityków w najbliższych tygodniach możliwy jest dalszy stopniowy wzrost cen wieprzowiny. Sporo zależeć będzie jednak od wielkości eksportu tego mięsa na wschód.
Źródło: Rzeczpospolita