Sytuacja na rynku mięsa
Zbliżający się przedłużony weekend, w związku z przypadającym we wtorek Świętem Zmarłych, wbrew oczekiwaniom dostawców, na razie nie wpłynął na zwiększone zapotrzebowanie na mięso. Tymczasem podaż zarówno mięsa krajowego, jak i z importu jest duża. Rosną w chłodniach zapasy surowca mrożonego.
- Ceny świeżych półtusz wieprzowych i najlepszych mięs są takie same, jak w zeszłym tygodniu - informują maklerzy. - Tendencje spadkowe są jednak widoczne w przypadku mięs mrożonych.
We wtorek na giełdach półtusze kl. R można było kupić w cenie 5,3 5,4 zł za kg. Poniżej 10 zł za kg kosztował schab, a szynka z kością dostępna jest poniżej 7 zł za kg. Nie zmieniły się również notowania mięs tanich. Zapotrzebowanie na te surowce jest jednak w dalszym ciągu duże, gdyż utrzymuje się eksport na wschód. Tymczasem podaż zwłaszcza dużych partii hurtowych jest stosunkowo niewielka.
- Ceny świeżych półtusz wieprzowych i najlepszych mięs są takie same, jak w zeszłym tygodniu - informują maklerzy. - Tendencje spadkowe są jednak widoczne w przypadku mięs mrożonych.
We wtorek na giełdach półtusze kl. R można było kupić w cenie 5,3 5,4 zł za kg. Poniżej 10 zł za kg kosztował schab, a szynka z kością dostępna jest poniżej 7 zł za kg. Nie zmieniły się również notowania mięs tanich. Zapotrzebowanie na te surowce jest jednak w dalszym ciągu duże, gdyż utrzymuje się eksport na wschód. Tymczasem podaż zwłaszcza dużych partii hurtowych jest stosunkowo niewielka.
Źródło: Rzeczpospolita