Ceny zbóż, notowania, aktualności

Drób coraz tańszy

Drób coraz tańszy
Popyt na mięso i drób od kilku tygodni jest niewielki i nadal powoli spada. W konsekwencji także ceny tych produktów są coraz niższe.

Producenci mięsa i drobiu mają powody do narzekań. Co roku w końcu lata i wczesną jesienią popyt się zmniejsza. Teraz jednak dodatkowym problemem, zwłaszcza dla dostawców drobiu, są obawy przed ptasią grypą.

Ceny drobiu obniżyły się w ciągu kilku ostatnich tygodni o 25 proc., w hurcie kilogram kurczaków kosztuje około 4 zł za kg. Na giełdach w końcu tygodnia kurczaki świeże wystawiane były po 3,95 zł za kg, a ćwiartki z kurczaka (z dostawą) po 3,6 zł za kg.

Organizacje drobiarskie obwiniają media o szerzenie paniki, przekonując, że konsumpcja wyrobów z drobiu nie stwarza zagrożenia, gdyż w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza wirus ginie.

Problemy ze sprzedażą mięsa mają także dostawcy wieprzowiny i - w mniejszym stopniu - wołowiny. Zakłady przetwórcze pracują na zmniejszonych obrotach, gdyż maleją zamówienia handlu detalicznego. Małe jest zapotrzebowanie zwłaszcza na szynkę, schab, karkówkę, łopatkę, czyli mięsa najlepsze i najdroższe. Dlatego ceny spadają. Półtusze wieprzowe kl. R oferowano w piątek na giełdach już po 5,45 zł za kg, podczas gdy na początku tygodnia kosztowały 5,6 -5,7 zł za kg. Poza tym kupujący mogą liczyć na upusty cenowe.

Poszukiwane są jedynie tłuszcze i tanie mięsa, jak głowy, skórki czy podgardle. To wynik wzrostu eksportu na wschód. W rezultacie ceny tych surowców mają tendencję zwyżkową.

Rośnie podaż wołowiny. Więcej bydła trafia do skupu, poza tym zmniejszył się eksport. Dlatego również wołowina powoli tanieje i podobnie jak w przypadku wieprzowiny można ostatnio przy zawieraniu transakcji uzyskać spore obniżki.

Podobne tendencje na rynku mięsa utrzymają się - zdaniem ekspertów - w najbliższych tygodniach.

Źródło: Rzeczpospolita