Ceny wieprzowiny spadają
Spore obniżki u naszych czołowych dostawców wieprzowiny, takich jak Holandia, Belgia, Niemcy czy Dania dotarły już na nasz rynek. Największe cięcia "dotknęły" karkówkę z kością. W ostatnich dniach kosztowała średnio 8,5 złotego za kilogram. Najnowsza cena spadła nawet o 70 groszy. Mniej kosztuje także łopatka oraz przodki wieprzowe. Tu przeceny sięgnęły 20 - 30 groszy.
Klientów znajduje także importowany schab. Tu nie liczy się cena, ale jakość. Za najlepszy towar trzeba teraz zapłacić 13 złotych 80 groszy. Tymczasem dużo gorsze mięso krajowej produkcji kosztuje przynajmniej o złotówkę więcej. Zdaniem maklerów obniżki, które nadeszły z zachodu powstrzymają wzrost cen mięsa na krajowym rynku. Przetwórcy zacierają ręce, że uda się uniknąć podwyżek cen tuczników.
Nie staniał jedynie boczek delikatesowy, a to za sprawą dużych zakupów robionych przez Koreę i Japonię. Producenci nawet podnieśli ceny. U nas od miesiąca stabilnie - to za sprawą niskiego kursu euro.
Klientów znajduje także importowany schab. Tu nie liczy się cena, ale jakość. Za najlepszy towar trzeba teraz zapłacić 13 złotych 80 groszy. Tymczasem dużo gorsze mięso krajowej produkcji kosztuje przynajmniej o złotówkę więcej. Zdaniem maklerów obniżki, które nadeszły z zachodu powstrzymają wzrost cen mięsa na krajowym rynku. Przetwórcy zacierają ręce, że uda się uniknąć podwyżek cen tuczników.
Nie staniał jedynie boczek delikatesowy, a to za sprawą dużych zakupów robionych przez Koreę i Japonię. Producenci nawet podnieśli ceny. U nas od miesiąca stabilnie - to za sprawą niskiego kursu euro.
Źródło: Agrobiznes, TVP1