Ceny zbóż, notowania, aktualności

Większa podaż ogranicza ceny

Większa podaż ogranicza ceny
Od ubiegłego tygodnia rolnicy dostarczają do punktów skupu coraz więcej tuczników. Tak jest co roku, gdy skończą się żniwa. Większa podaż surowca wpłynęła na obniżenie cen. Półtusze wieprzowe kl. R oraz elementy, jak szynka, schab, łopatka, karkówka, potaniały o około 20 gr na kilogramie. Jednocześnie zwiększył się import po w miarę atrakcyjnych cenach, gdyż tańsze jest euro.

Nie zmieniły się natomiast notowania tanich mięs wieprzowych: tłuszczów, sadła, skórek wieprzowych, podrobów - informuje łódzki makler, Ireneusz Grzeszczyk. Na te surowce jest duży popyt. Krajowe masarnie kupują je do produkcji wędlin podrobowych, na które popyt o tej porze roku zaczyna zwykle rosnąć. Ożywił się poza tym eksport na wschód. Jest zainteresowanie słoniną, tłuszczem drobnym, skórkami, pod warunkiem że towar ten nie jest po wygórowanych cenach.

Stosunkowo droga jest wołowina, a zapotrzebowanie na to mięso utrzymuje się na stałym, niewielkim poziomie. Ceny drobiu ostatnio spadły o 20 - 30 gr na kilogramie. Nie zmieniły się jedynie notowania filetów z piersi i porcji rosołowych, czyli mięs drobiowych najbardziej poszukiwanych na rynku.

Źródło: Rzeczpospolita