Ceny zbóż, notowania, aktualności

Mniejsze zakupy wieprzowiny

Mniejsze zakupy wieprzowiny
W tym tygodniu maklerzy obserwują spadek sprzedaży wieprzowiny. Zakłady mięsne zamawiają mniej surowca, tłumacząc to problemami ze zbytem wyrobów gotowych. Handlu na razie nie ożywił – przedłużony o świąteczny poniedziałek – weekend. Zdaniem maklerów jedna z przyczyn zmniejszonej sprzedaży to załamanie pogody i spadek zapotrzebowania na wyroby na grilla.

Wciąż niewielki jest eksport na wschód. Oficjalne, duże transakcje w handlu z Ukrainą są realizowane. Znacznie zmniejszył się jednak obrót przygraniczny. W rezultacie tworzą się bardzo duże zapasy tanich mięs i tłuszczów, których rynek krajowy nie wchłonie. Są problemy ze zbytem tzw. dwójki wołowej, co wskazywałoby na zmniejszoną produkcję cienkich kiełbas i konserw.

 – Klienci bardzo zwracają uwagę na ceny – mówi Dariusz Stawski z Domu Handlowego Agro–Bis w Łodzi. – Jeśli towar jest relatywnie tani, szybko znajduje nabywcę.

W ostatnich dniach zmniejszył się eksport wołowiny. W tej sytuacji ceny tego mięsa przestały rosnąć. Maleje zapotrzebowanie na drób. Nie tylko handlu, ale i przemysłu, który zamawia mniejsze ilości surowców do przetwórstwa.

Źródło: Rzeczpospolita