UE: Rynek żywca wieprzowego jest stabilny
W kwietniu 2005 wyliczono liczbę żywca wieprzowego na 150,8 mln sztuk, co w porównaniu do stanu kwietnia 2004 wykazuje spadek zaledwie o 0,2 proc., a zatem przyjmuje się iż jest na tym samym poziomie. Lider w produkcji świń pozostają Niemcy z populacją na poziomie 10,3 mln sztuk. Zostało to ujęte w ostatnim raporcie holenderskiego biura informacji rynkowej branży mięsnej w czwartek, zgodnie z informacją podawaną również przez biuro Dow Jones. Jak wspomniano w raporcie, wielkość rynku liczonego globalnie dla UE jest stabilna jako konsekwencja faktu iż w nowych krajach członkowskich UE, nastąpił spadek populacji o 4,1 proc. do 27,9 mln sztuk.
W raporcie zwrócono uwagę iż z nowych krajów członkowskich, tylko w Polsce, Czechach i na Węgrzech oczekuje się zwiększenia produkcji aż do końca roku 2005. Przyczyną takich szacunków jest stwierdzona w tych krajach większa ilość macior oraz prosiąt.
Inaczej liczby te wyglądają jeżeli liczone są według produkcji netto, liczonej jako wielkość uboju i eksportu pomniejszona o import.
Komisja Europejska szacuje iż podaż netto wieprzowiny obniży się w roku 2005 do poziomu 240,2 mln sztuk. Byłby to spadek o 0,7 proc. co w porównaniu z rokiem 2004 podaż netto zmniejszyła by się o 1,6mln sztuk. Ten spadek najbardziej odczuwalny był w pierwszym kwartale, natomiast w pozostałych populacja powinna być raczej na stabilnym poziomie.
Jak wspomniano w raporcie Komisji Europejskiej, postęp w produkcji NETTO żywca wieprzowego przebiega różnie porównując stare i nowe kraje członkowskie. I tak w "starej unii" oczekuje się wzrostu o 20 proc. do poziomu 203,4 mln sztuk, gdy całkowita liczbę świń w nowych krajach członkowskich na koniec 2005r. szacuje się na poziomie 36,8 mln sztuk a więc byłby to spadek o 5,3 proc. W większości krajów UE–15 podaż jest dość stabilna i tylko w Holandii, Portugalii i w pewnej mierze w Wielkiej Brytanii notuje się wzrost produkcji. Z drugiej strony lekki spadek oczekiwany jest w Grecji, Szwecji i Austrii.
W raporcie zwrócono uwagę iż z nowych krajów członkowskich, tylko w Polsce, Czechach i na Węgrzech oczekuje się zwiększenia produkcji aż do końca roku 2005. Przyczyną takich szacunków jest stwierdzona w tych krajach większa ilość macior oraz prosiąt.
Inaczej liczby te wyglądają jeżeli liczone są według produkcji netto, liczonej jako wielkość uboju i eksportu pomniejszona o import.
Komisja Europejska szacuje iż podaż netto wieprzowiny obniży się w roku 2005 do poziomu 240,2 mln sztuk. Byłby to spadek o 0,7 proc. co w porównaniu z rokiem 2004 podaż netto zmniejszyła by się o 1,6mln sztuk. Ten spadek najbardziej odczuwalny był w pierwszym kwartale, natomiast w pozostałych populacja powinna być raczej na stabilnym poziomie.
Jak wspomniano w raporcie Komisji Europejskiej, postęp w produkcji NETTO żywca wieprzowego przebiega różnie porównując stare i nowe kraje członkowskie. I tak w "starej unii" oczekuje się wzrostu o 20 proc. do poziomu 203,4 mln sztuk, gdy całkowita liczbę świń w nowych krajach członkowskich na koniec 2005r. szacuje się na poziomie 36,8 mln sztuk a więc byłby to spadek o 5,3 proc. W większości krajów UE–15 podaż jest dość stabilna i tylko w Holandii, Portugalii i w pewnej mierze w Wielkiej Brytanii notuje się wzrost produkcji. Z drugiej strony lekki spadek oczekiwany jest w Grecji, Szwecji i Austrii.
Źródło: Agrobiznes, TVP1