W handlu mięsem kolejne wahania cen
Po niedawnych obniżkach, od początku zeszłego tygodnia znów rosły ceny półtusz wieprzowych i świeżych elementów wieprzowych, jak szynka czy schab. Taki jest skutek zmniejszonej podaży tuczników. Rolnicy zajęci pracami polowymi ograniczają dostawy żywca wieprzowego do skupu. W końcu tygodnia półtusze kl. R kosztowały na giełdach 6 zł kg, a szynka z kością – 7,8 zł kg.
Nie podrożało na razie mięso mrożone, którego jest wciąż w chłodniach sporo. Zakłady szerzej zaczęły sięgać do tych rezerw, aby ograniczyć wzrost cen wyrobów gotowych.
Bardzo powoli, ale stale drożeje wołowina. Ćwierci z bydła dorosłego kosztują już ponad 8 zł za kg, a z młodego – blisko 10 zł kg.
Wzrosły również ceny drobiu. Zakłady realizują zamówienia eksportowe, dlatego np. w ofertach giełdowych brakuje dużych, hurtowych partii najlepszych mięs bez kości.
Nie podrożało na razie mięso mrożone, którego jest wciąż w chłodniach sporo. Zakłady szerzej zaczęły sięgać do tych rezerw, aby ograniczyć wzrost cen wyrobów gotowych.
Bardzo powoli, ale stale drożeje wołowina. Ćwierci z bydła dorosłego kosztują już ponad 8 zł za kg, a z młodego – blisko 10 zł kg.
Wzrosły również ceny drobiu. Zakłady realizują zamówienia eksportowe, dlatego np. w ofertach giełdowych brakuje dużych, hurtowych partii najlepszych mięs bez kości.
Źródło: Rzeczpospolita