Niewielki wzrost cen mięsa
Na rynku niewielkie wahania cen wieprzowiny. Na początku zeszłego tygodnia świeże półtusze wieprzowe kl. R podrożały o około 5 proc., do 5,8 - 5,9 zł za kg. W końcu tygodnia znów można było je kupić po 5,6 - 5,65 zł za t. Zakłady mają duże zapasy mięsa mrożonego i wykorzystują je w przetwórstwie. Dlatego, mimo sporego zapotrzebowania, ceny przetworów mięsnych nie rosną.
Nadal małe jest zapotrzebowanie na tłuszcze, gdyż niewielki jest eksport na Wschód. Nieduży jest import wieprzowiny. Powoli drożeje wołowina. Podaż tego mięsa jest niewielka, a zapotrzebowanie na rynek krajowy i eksport wzrosło.
Nadal małe jest zapotrzebowanie na tłuszcze, gdyż niewielki jest eksport na Wschód. Nieduży jest import wieprzowiny. Powoli drożeje wołowina. Podaż tego mięsa jest niewielka, a zapotrzebowanie na rynek krajowy i eksport wzrosło.
Źródło: Rzeczpospolita