Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ceny wieprzowiny w górę

Ceny wieprzowiny w górę
Na rynku mięsnym największe zmiany w handlu wieprzowiną. W skupie zaczęło brakować tuczników i półtusze natychmiast zdrożały. Cena kilograma żywca, który dwa tygodnie temu kosztował 3,3 – 3,4 zł, obecnie dochodzi nawet do 4,1 zł. Półtusze klasy R, za które płacono średnio 4,8 zł za kg, obecnie cenione są nawet 5,5 zł za kg. I mimo to są kłopoty z ich zakupem, bo ubojnie nie wiedzą, jaką ilością towaru będą dysponowały za kilkadni. Wszystko zależy od dostaw od rolników.

Rośnie też zapotrzebowanie na świeże elementy półtusz. Cena wywoławcza karkówki bez kości wynosiła wczoraj 12 zł, a schabu 14 zł za kg. Lekko drożeje wołowina. Ćwierci wołowe świeże z bydła młodego oferowano w cenie 8,8 – 9 zł za kg. Dobrze sprzedaje się drób. Kurczaki świeże oferowano po 5,2 zł, ćwiartki kurczaka z importu po 4,8 zł, a porcje rosołowe po 4,55 zł za kg.

Źródło: Agrobiznes, TVP1