Poszukiwana świeża wieprzowina
W ostatnich dniach zaczęło rosnąć zainteresowanie wieprzowiną. Wzrost popytu nie jest jednak znaczący i nie obejmuje wszystkich surowców.
Lepiej niż przed tygodniem sprzedają się półtusze wieprzowe oraz niektóre ich elementy, jak świeża szynka i łopatka.
Nabywców w tym tygodniu częściej znajdują także mięsa drobne, używane do przerobu. Chodzi głównie o podgardle oraz pachwinę.
Handel pozostałymi elementami jest umiarkowany. Na rynku mięsa jest pod dostatkiem, a do większych zakupów dochodzi rzadko, bo przetwórnie mają nadal spore zapasy.
Oczekiwany w czerwcu wzrost popytu na wędliny nie nastąpił, nie rosą więc także obroty na rynku surowcowym.
Ostatnie ożywienie zahamowało spadek cen na mięsa poszukiwane i te zaczęły nawet lekko drożeć. Półtusze klasy R oferowano po 4,8 zł za kilogram, szynkę z kością świeżą po 6,40–6,80, schab po 9,70–9,80 zł/kg, łopatkę z kością 5,40–5,60 zł/kg.
W handlu drobiem poszukiwane są świeże filety z piersi kurczaka i indyka oraz udziec.
Lepiej niż przed tygodniem sprzedają się półtusze wieprzowe oraz niektóre ich elementy, jak świeża szynka i łopatka.
Nabywców w tym tygodniu częściej znajdują także mięsa drobne, używane do przerobu. Chodzi głównie o podgardle oraz pachwinę.
Handel pozostałymi elementami jest umiarkowany. Na rynku mięsa jest pod dostatkiem, a do większych zakupów dochodzi rzadko, bo przetwórnie mają nadal spore zapasy.
Oczekiwany w czerwcu wzrost popytu na wędliny nie nastąpił, nie rosą więc także obroty na rynku surowcowym.
Ostatnie ożywienie zahamowało spadek cen na mięsa poszukiwane i te zaczęły nawet lekko drożeć. Półtusze klasy R oferowano po 4,8 zł za kilogram, szynkę z kością świeżą po 6,40–6,80, schab po 9,70–9,80 zł/kg, łopatkę z kością 5,40–5,60 zł/kg.
W handlu drobiem poszukiwane są świeże filety z piersi kurczaka i indyka oraz udziec.
Źródło: Rzeczpospolita