Ceny zbóż, notowania, aktualności

Stabilizacja na rynku wieprzowiny

Stabilizacja na rynku wieprzowiny
Na rynku wołowiny bardzo stabilnie, ale jak mówią w zakładach, żeby kupić tyle ile potrzeba trzeba się dobrze nabiegać.

Rolników mogą przyciągnąć tylko dobre ceny i krótkie terminy płatności. A niewiele firm stać teraz na to, aby płacić od ręki. Najczęściej hodowcy dostają pieniądze po 3 tygodniach, pośrednicy muszą czekać jeszcze dłużej. Firmy zajmujące się skupem bydła, towaru szukają głównie na targowiskach i bezpośrednio w gospodarstwach.

Dla przetwórni wołowina to dobry interes, bo nie ma kłopotów ze zbytem. Rygorystyczne wymagania weterynaryjno–sanitarne spowodowały, że ubojem bydła zajmuje się teraz znacznie mniej zakładów.

Ceny ćwierci z buhajów zbliżają się do 10 zł/kg. Z jałówek są o złotówkę tańsze, z krów rzeźnych o półtora złotego.

Najwięcej płacą zakłady, które mają podpisane kontrakty eksportowe. Tam ceny skupu najczęstszych byków dochodzą do 5 zł/kg.

Tylko na niektórych targowiskach można teraz kupić krowy i jałówki. Różnice w cenach dochodzą do 2 tys. zł.

Źródło: Agrobiznes, TVP1