Popyt i ceny na mięso bez zmian
Mimo długiego weekendu i poprawy pogody zapotrzebowanie na mięso było w pierwszych dniach tygodnia mniejsze, niż się spodziewano. Dlatego ceny wieprzowiny nie zmieniły się. Półtusze klasy R oferowano na giełdach po 5 – 5,3 zł za kg, karkówkę z kością po około 9 zł kg. Nie było problemu z zakupem podrobów wieprzowych i tłuszczów. Nadal zainteresowanie tymi produktami ze strony eksporterów jest niewielkie. Sprzedaż tanich mięs na wschód utrzymuje się od dłuższego czasu na bardzo niskim poziomie. Tymczasem zapasy w zakładach i w hurcie są duże. Ceny na razie nie spadają, ale trudno przewidzieć, czy sytuacja taka utrzyma się dłużej.
Obniżyły się natomiast ceny drobiu. Świeże kurczaki dostępne były w hurcie po 5 zł za kg, podczas gdy tydzień wcześniej po 5,50 – 5,60 zł za kg. Poszukiwane są głównie filety z piersi kurczaka i indyka. Mięso to chętnie kupowane jest przez odbiorców krajowych i na eksport.
Nadal stosunkowo droga jest wołowina. Ćwierci z bydła dorosłego oferowane są na giełdach po około 8 zł za kg, a z bydła młodego po 9 – 10 zł za kg. Drobne mięso wołowe, w zależności od klasy, wystawiane jest od 3 do prawie 12 zł za kg. Na spadek notowań w najbliższym czasie nikt nie liczy, gdyż podaż żywca wołowego w najbliższych miesiącach nie wzrośnie.
Obniżyły się natomiast ceny drobiu. Świeże kurczaki dostępne były w hurcie po 5 zł za kg, podczas gdy tydzień wcześniej po 5,50 – 5,60 zł za kg. Poszukiwane są głównie filety z piersi kurczaka i indyka. Mięso to chętnie kupowane jest przez odbiorców krajowych i na eksport.
Nadal stosunkowo droga jest wołowina. Ćwierci z bydła dorosłego oferowane są na giełdach po około 8 zł za kg, a z bydła młodego po 9 – 10 zł za kg. Drobne mięso wołowe, w zależności od klasy, wystawiane jest od 3 do prawie 12 zł za kg. Na spadek notowań w najbliższym czasie nikt nie liczy, gdyż podaż żywca wołowego w najbliższych miesiącach nie wzrośnie.
Źródło: Rzeczpospolita