Popyt na mięso stabilny
Na giełdach towarowych wbrew wcześniejszym prognozom rynek mięsa jest wyjątkowo stabilny. Kolejny długi weekend majowy nie wpłynął na wzrost popytu. Ceny w większości bez zmian. Świeże półtusz wieprzowe w klasie R można kupić średnio po 5,10 zł. za kilogram. Karkówka i schab, które handlowcy teraz najchętniej kupują także nie zmieniły ceny. Kilogram karkówki z kością kosztuje teraz 8,80 zł. Nie ma problemu z zakupem podrobów wieprzowych i tłuszczów, tym bardziej, że eksport tych towarów jest teraz bardzo słaby.
Tymczasem wielu Drobiarzy na Opolszczyźnie zapowiada zrywanie kontraktów z ubojniami. Hodowcy związani z dużymi zakładami drobiarskimi narzekają, że ubojnie płacą poniżej trzech złotych. Z ich całorocznych kalkulacji wynika, że tracą więcej, niż drobiarze nie związani kontraktami. A współpraca z dużymi zakładami układa się coraz gorzej.
Opolskie Zakłady Drobiarskie zmieniły technologię, chcą zwiększyć ubój i potrzebują więcej surowca. Obecnie stały się potentatem w południowo–zachodniej Polsce. Po upadku zakładów w Prochowicach i we Wrocławiu nie mają już konkurencji.
Tymczasem wielu Drobiarzy na Opolszczyźnie zapowiada zrywanie kontraktów z ubojniami. Hodowcy związani z dużymi zakładami drobiarskimi narzekają, że ubojnie płacą poniżej trzech złotych. Z ich całorocznych kalkulacji wynika, że tracą więcej, niż drobiarze nie związani kontraktami. A współpraca z dużymi zakładami układa się coraz gorzej.
Opolskie Zakłady Drobiarskie zmieniły technologię, chcą zwiększyć ubój i potrzebują więcej surowca. Obecnie stały się potentatem w południowo–zachodniej Polsce. Po upadku zakładów w Prochowicach i we Wrocławiu nie mają już konkurencji.
Źródło: Agrobiznes, TVP1