Rosną ceny drobiu
Teraz właśnie białe mięso sprzedaje się lepiej niż wieprzowina. Jeszcze dwa tygodnie temu kilogram ćwiartek z kurczaka kształtował się około 4,20 zł. W piątek już o złotówkę więcej. Dzisiaj ceny poszły w górę o kolejne 50 gr. Podwyżkę wywołały zakupy ukraińskich hodowców, dla których ćwiartki są teraz bardzo poszukiwanym towarem.
Najczęściej kupują poprzez nasze firmy holenderskie mięso, potem belgijskie i niemieckie. Na krajowym rynku poszukiwane są uda z kurczaka, najbardziej te sprowadzane z Anglii. Kilogram kosztuje około 9,00 zł. Klienci jeśli mają wybór, wolą mięso z Europy Zachodniej, dlatego ceny krajowych elementów przystopowały – komentują maklerzy.
Poszukiwane są teraz indycze filety z piersi, ale tu wyznacznikiem jest cena. Oferty kupna nie przekraczają 10,50 zł/kg. Tymczasem sprzedający żądają przynajmniej 11,00 zł/kg.
Najczęściej kupują poprzez nasze firmy holenderskie mięso, potem belgijskie i niemieckie. Na krajowym rynku poszukiwane są uda z kurczaka, najbardziej te sprowadzane z Anglii. Kilogram kosztuje około 9,00 zł. Klienci jeśli mają wybór, wolą mięso z Europy Zachodniej, dlatego ceny krajowych elementów przystopowały – komentują maklerzy.
Poszukiwane są teraz indycze filety z piersi, ale tu wyznacznikiem jest cena. Oferty kupna nie przekraczają 10,50 zł/kg. Tymczasem sprzedający żądają przynajmniej 11,00 zł/kg.
Źródło: Agrobiznes, TVP1