Ceny mięsa lekko w górę
Półtusze kl. R kosztują już około 5 zł za kg, minimalnie poszły w górę także ceny innych mięs. Na wzrost cen wpłynęło też zmniejszenie podaży tuczników - uważają eksperci - a także podwyżka cen mięsa z importu. W maju wieprzowina podrożała także na rynkach Europy Zachodniej.
Nareszcie niewielkie ożywienie widoczne jest w handlu ze wschodem. To akurat nie ma większego wpływu na ceny, ale tylko na razie. Dopóki niezmniejszone zostaną - wciąż bardzo duże - zapasy tanich surowców (tłuszcze, podroby) w chłodniach.
W ostatnich dniach zdrożała nie tylko wieprzowina, ale i drób, zwłaszcza tylne ćwiartki kurczaka. W najbliższych tygodniach popyt na mięso i drób zależeć będzie w znacznym stopniu od pogody. Jeśli - jak mówią prognozy - wyraźnie się ociepli, wzrośnie sprzedaż produktów na grilla.
Nareszcie niewielkie ożywienie widoczne jest w handlu ze wschodem. To akurat nie ma większego wpływu na ceny, ale tylko na razie. Dopóki niezmniejszone zostaną - wciąż bardzo duże - zapasy tanich surowców (tłuszcze, podroby) w chłodniach.
W ostatnich dniach zdrożała nie tylko wieprzowina, ale i drób, zwłaszcza tylne ćwiartki kurczaka. W najbliższych tygodniach popyt na mięso i drób zależeć będzie w znacznym stopniu od pogody. Jeśli - jak mówią prognozy - wyraźnie się ociepli, wzrośnie sprzedaż produktów na grilla.
Źródło: Rzeczpospolita