Ceny zbóż, notowania, aktualności

Wieprzowina zaczyna drożeć

Wieprzowina zaczyna drożeć
W najbliższych dniach spodziewane jest zwiększenie sprzedaży mięsa i wędlin w handlu detalicznym. Tak jest co roku, gdyż maj jest okresem uroczystości rodzinnych z okazji popularnych imienin i komunii. Widać już pierwsze oznaki wzrostu cen mięsa w obrocie hurtowym. Pod koniec tygodnia półtusze wieprzowe kl. R wystawiane były po 4,8 – 4,9 zł za kg.

Eksperci zapowiadali, że spadek notowań wieprzowiny pod koniec kwietnia jest przejściowy. Obniżka cen skupu trzody chlewnej oraz osłabienie złotego zwiększą konkurencyjność polskiej wieprzowiny na rynku europejskim, co będzie sprzyjać ożywieniu eksportu.

Analitycy przewidują, że pod koniec czerwca ceny żywca wieprzowego będą wynosić od 3,8 do 4 zł za kg, obecnie – 3,2 zł za kg.

Na razie eksport wieprzowiny wciąż nie jest duży. Mało sprzedaje się go na Ukrainę, Białoruś i do Rosji. Tanie są w dalszym ciągu tłuszcze drobne, smalec, podroby, czyli mięso najchętniej kupowane przez odbiorców ze wschodu.

Źródło: Rzeczpospolita