Ceny zbóż, notowania, aktualności

Eksport i pogoda będą kształtować wielkość sprzedaży mięsa

Eksport i pogoda będą kształtować wielkość sprzedaży mięsa
Maklerzy zastanawiają się, czy rynek mięsny ożywi się w kwietniu. Wiele zależeć będzie od tego, jaka część zapasów zgromadzona na okres przedświąteczny została w handlu detalicznym, hurtowym i w magazynach producentów. W tych dniach firmy dokonają bilansu.

 – Wielkość sprzedaży surowca zależeć też będzie od eksportu na Wschód i popytu na rynku krajowym - mówią maklerzy. Jeśli zainteresowanie surowcami zwiększy się, to ceny nie będą spadać. Na razie dostawy do jednego z większych odbiorców zagranicznych – na Ukrainę, są niewielkie, bo trwają tam nadal prace nad nowymi regulacjami prawnymi tego handlu. I nie wiadomo, kiedy zostaną zakończone.

Na rynku krajowym na wielkość sprzedaży ma duży wpływ pogoda. Jeśli szybko zrobi się ciepło, ruszy handel karkówką, kiełbasą itp. wyrobami na grilla. W innym przypadku zapotrzebowanie w najbliższych tygodniach będzie niewielkie.

W tym tygodniu ceny półtusz wieprzowych nieco spadły, do 5,2 – 5,4 zł za kg. Notowania innych mięs pozostały na niezmienionym poziomie.

Za drób płaci się tyle, ile w ubiegłym tygodniu. Kurczaki świeże kosztują 4,8 – 5 zł za kg, filety z piersi bez kości po około 11 zł za kg.

Utrzymują się wysokie ceny na wołowinę. Choć jej sprzedaż nie jest duża, to jednak podaż zmniejsza się stopniowo.

Źródło: Rzeczpospolita