Przed świętami na rynku mięsa nie będzie drożej
W mięsnym handlu hurtowym spokojnie. Nie widać już przedświątecznego ożywienia. Zakłady przetwórcze wcześniej zaopatrzyły się w surowiec, teraz transakcji jest niewiele. Ceny lepszych gatunków mięsa w ostatnich dniach nie zmieniły się, co oznacza, że za wyroby świąteczne nie będziemy płacić w sklepach więcej niż tydzień czy dwa temu.
Półtusze wieprzowe kl. R dostępne są na giełdach po 5,4 - 5,6 zł za kg. Cena szynki z kością nie przekracza 7,2 zł za kg, a schabu z kością - 11 zł.
Minimalnie spadły w ostatnich dniach notowania tanich surowców, takich jak tłuszcze drobne, podroby, nogi wieprzowe, słonina. Na krajowym rynku nie ma teraz na te produkty popytu. Niewiele wysyła się też na eksport. Zakłady obniżają więc ceny, aby sprzedać jak najwięcej i nie powiększać zapasów w magazynach.
Dostawcy drobiu podwyższyli w ubiegłym tygodniu, do niedawna bardzo niskie, ceny wywoławcze kurczaków i indyków. Podobne notowania utrzymują się. Kurczaki świeże wystawiane są po 4,8 - 5 zł za kg, filety z piersi bez kości po około 11 zł za kg. Nadal droga jest wołowina, choć jej sprzedaż nie jest duża. O wysokiej cenie decyduje przede wszystkim umiarkowana podaż.
Zdaniem maklerów dla dostawców mięsa trudnym miesiącem może być kwiecień. Wiele rodzin będzie po świętach oszczędzać także na zakupach żywnościowych. Producenci mięsa muszą się więc liczyć z obniżkami cen.
Półtusze wieprzowe kl. R dostępne są na giełdach po 5,4 - 5,6 zł za kg. Cena szynki z kością nie przekracza 7,2 zł za kg, a schabu z kością - 11 zł.
Minimalnie spadły w ostatnich dniach notowania tanich surowców, takich jak tłuszcze drobne, podroby, nogi wieprzowe, słonina. Na krajowym rynku nie ma teraz na te produkty popytu. Niewiele wysyła się też na eksport. Zakłady obniżają więc ceny, aby sprzedać jak najwięcej i nie powiększać zapasów w magazynach.
Dostawcy drobiu podwyższyli w ubiegłym tygodniu, do niedawna bardzo niskie, ceny wywoławcze kurczaków i indyków. Podobne notowania utrzymują się. Kurczaki świeże wystawiane są po 4,8 - 5 zł za kg, filety z piersi bez kości po około 11 zł za kg. Nadal droga jest wołowina, choć jej sprzedaż nie jest duża. O wysokiej cenie decyduje przede wszystkim umiarkowana podaż.
Zdaniem maklerów dla dostawców mięsa trudnym miesiącem może być kwiecień. Wiele rodzin będzie po świętach oszczędzać także na zakupach żywnościowych. Producenci mięsa muszą się więc liczyć z obniżkami cen.
Źródło: Rzeczpospolita