Ceny zbóż, notowania, aktualności

Szykują się nerwowe tygodnie na rynku żywca

Szykują się nerwowe tygodnie na rynku żywca
Jeszcze w zeszłym tygodniu małe zakłady rzadko odwiedzały punkty skupu, teraz rozpoczęły już świąteczne zakupy. Ubojniom szyki pokrzyżował mróz. Do punktu skupu przyjeżdżają tylko nieliczni hodowcy, a potrzeby zakładów rosną. Rolnicy wiedzą, że firmy będą potrzebowały więcej surowca przed Wielkanocą, dlatego nie śpieszą się ze sprzedażą. W niektórych rejonach kraju już w zeszłym tygodniu zaczęły się pierwsze problemy z zakupem świń. Od dziś ceny poszły w górę, na razie podwyżki sięgają 10 gr. za kilogram, ale do ilu mogą wzrosnąć przed świętami eksperci boją się prognozować. Małe zakłady już podkupują towar oferując do 4 zł za kilogram żywca.

Największe rozpiętości cen w najniższych klasach, ale są już firmy, gdzie klasy R, O i P stanowią zaledwie 1/10 całego skupu. Najtańsze i najdroższe prosięta są na Mazowszu. W ubiegłym tygodniu parę prosiąt w Węgrowie można było kupić za 220 zł. W Łosicach prosięta wyceniono nawet na 400 zł za parę.

Źródło: Agrobiznes, TVP1