Ceny zbóż, notowania, aktualności

Globalne ocieplenie może spowodować obniżenie jakości zbóż

Globalne ocieplenie może spowodować obniżenie jakości zbóż
Globalne ocieplenie klimatu na Ziemi spowoduje wprawdzie wzrost produkcji zbóż, ale jednocześnie wpłynie na obniżenie wartości odżywczych ziarna i spadek w nich zawartości białka (protein) - twierdzą chińscy eksperci.

Jak podał w czwartek portal product.ru, chińscy naukowcy przestrzegają, że wzrost emisji gazów - dwutlenku węgla i tlenku węgla - w przyszłości doprowadzi do zmniejszenia wartości odżywczych zbóż.

Według chińskiej akademii nauk, w najbliższych 40 latach zawartość protein w ziarnie może obniżyć się o 10 procent. W 2050 roku zboża będą rosnąć szybciej (ryż o 10-11 proc., a pszenica o 12-20 proc.), ale ich dojrzewanie wydłuży się o 6 do 9 dni w stosunku do obecnego okresu.

W rezultacie tych procesów spadnie zawartość białka, aminokwasów, żelaza i cynku w ziarnach zbóż.

Źródło: pap