Ceny zbóż, notowania, aktualności

Mięso nieco tańsze

Mięso nieco tańsze
Na rynku mięsa po okresie wzrostu w ostatnich dniach ceny wieprzowiny ustabilizowały się, a w końcu tygodnia nawet lekko spadły. To wynik małej sprzedaży na rynku detalicznym, a także częściowego zahamowania eksportu na wschód. Podwyższone ceny tłuszczów, podrobów i innych surowców dla części odbiorców z Ukrainy czy Białorusi stały się już zbyt wysokie.

W lutym zasadniczych zmian na rynku wieprzowiny raczej nie będzie. Powinny się utrzymać obecne ceny, ewentualnie z niewielką tendencją spadkową. Rozpoczął się okres wielkiego postu, co nie sprzyja sprzedaży mięsa i wędlin. Tłuszcze, podroby po podwyższonych cenach nie są już specjalnie atrakcyjne dla odbiorców ze wschodu.

Przestały ostatnio rosnąć ceny wołowiny. Spowodował to zmniejszony popyt. Kupowanie drogiego mięsa przy obniżonym kursie euro wobec złotego przestało się części odbiorców z krajów UE opłacać.

Spadek cen nie ominął też drobiu. To także wynik małego popytu na rynku krajowym i ograniczonego eksportu na wschód. Najłatwiej sprzedać to, co najtańsze - porcje rosołowe, mięso mechanicznie odkostnione, skórki. Oprócz oferty krajowej sporo jest na rynku drobiu z importu, zwłaszcza całych indyków i mięsa indyczego.

Źródło: Rzeczpospolita