Import mięsa drobiowego do Polski wzrósł trzykrotnie
Prawie trzykrotnie wzrósł w ostatnich miesiącach import drobiu do Polski - alarmują nasze zakłady drobiarskie. Mocna złotówka i słabe euro oraz dolar skutecznie ograniczył również eksport. Sprzedaż na wschód skutecznie zablokowali Rosjanie.
Wejście Polski do UE zakłady drobiarskie powitały za dużymi nadziejami. Liczona na wzrost eksportu i atrakcyjne ceny, zwłaszcza że ówczesna Piętnastka miała problemy z produkcją drobiu w związku z ptasią grypą. Nadzieje szybko prysły, gdyż koszty produkcji zakładów drobiarskich znacznie podwyższyły drogie pasze, a w miarę wysokie dochody z eksportu zaczęły spadać z powodu wzmacniającej się złotówki.
Statystyki mówią, że podczas gdy w 2003 roku sprzedaliśmy za granicę prawie 110 tys. ton drobiu, to w roku kolejnym o 10 tys. ton mniej. Z kolei import wzrósł prawie trzykrotnie. Jeszcze w 2003 roku było go zaledwie 23 tys. ton, a w roku następnym 60 tys.
Słabnące euro i dolar spowodowały, że dla producentów drobiu ważniejszy stał się rynek krajowy.
Wejście Polski do UE zakłady drobiarskie powitały za dużymi nadziejami. Liczona na wzrost eksportu i atrakcyjne ceny, zwłaszcza że ówczesna Piętnastka miała problemy z produkcją drobiu w związku z ptasią grypą. Nadzieje szybko prysły, gdyż koszty produkcji zakładów drobiarskich znacznie podwyższyły drogie pasze, a w miarę wysokie dochody z eksportu zaczęły spadać z powodu wzmacniającej się złotówki.
Statystyki mówią, że podczas gdy w 2003 roku sprzedaliśmy za granicę prawie 110 tys. ton drobiu, to w roku kolejnym o 10 tys. ton mniej. Z kolei import wzrósł prawie trzykrotnie. Jeszcze w 2003 roku było go zaledwie 23 tys. ton, a w roku następnym 60 tys.
Słabnące euro i dolar spowodowały, że dla producentów drobiu ważniejszy stał się rynek krajowy.
Źródło: Agrobiznes, TVP1